Meziválečné období

Konec první světové války zastihl ostravské tramvaje v tristním stavu. Všeobecná drahota, mobilizace, nedostatek finančních prostředků i náhradních dílů zdecimoval vozový park i personální stav všech ostravských drah. Vznik nového státu – Československa – také zkomplikoval právní postavení všech dopravních podniků na území aglomerace. Situaci příliš neprospěla snaha jednotlivých obcí vytvořit větší správní celky, situace se uklidnila až vznikem tzv. Velké Ostravy v roce 1924, do níž však byly inkorporovány pouze moravské obce.

Se všemi těmito problémy se ostravská doprava vypořádala postupně. Nejprve došlo k tzv. nostrifikaci, tedy procesu přenesení sídla dopravní společnosti ze zahraničí do Československa a s tím spojenou výměnou akcií. Původně vídeňská Společnost brněnských místních drah tak přenesla své sídlo do Moravské Ostravy, změnila název na Společnost moravských místních drah a majoritním akcionářem se nově stalo město Moravská Ostrava. Tato společnost se i nadále soustředila na normálně rozchodné dráhy, které modernizovala, provedeno bylo např. zdvoukolejnění trati Přívoz–Vítkovice, zrušení stávajícího nádraží v prostoru dnešního Finančního úřadu a přenesení vozovny a dílen v roce 1929 do nového objektu v Křivé ulici. V témže roce byla trať do Vítkovic prodloužena přes novou vilovou čtvrť v Zábřehu (tzv. Družstvo) do Bělského Lesa.

Mezi dopravní akvizice společnosti v meziválečném období patřila především ztrátová parní dráha Svinov – Klimkovice, kterou společnost v roce 1926 zakoupila, elektrizovala a napojila na dosavadní síť kolejové dopravy, kterou také v roce 1930 doplnila autobusovými linkami.

Město Moravská Ostrava, resp. po roce 1924 Ostrava, však bylo vlastníkem a provozovatelem i dráhy z Moravské Ostravy do Karviné. Ve skutečnosti tak do městské pokladny plynuly příjmy z obou těchto podniků, které zůstaly samostatné až do konce 40. let 20. století, a to především kvůli jejich odlišné právní podstatě.

 

Historie prohlížení

×
1974–1989 Jak pěstovat město? 1960–1973 povídka Paní Olga Meziválečné období
H
Živá encyklopedie

Moravskoslezská vědecká knihovna v Ostravě, příspěvková organizace
IČO: 00100579

Prokešovo náměstí 1802/9, Ostrava 70200

596 118 881-2 poradna@msvk.cz
keyboard_arrow_up

Sledujte nás

©2024 Živá encyklopedie. All right reserved.

 
View more
Přijmout vše
Zakázat